Quantcast
Jump to content

Harry Thomas

Kawasaki mule submerged in water !!help.

Recommended Posts

58 minutes ago, Harry Thomas said:

Any 1 with some good advice ,my Kawasaki 2017 mule side by side was submerged in water and now dead. What can i do ?  

Welcome to UTVBOARD. I moved your topic to our Kawasaki forum. When you say dead, no power or no lights when key on? If it took water into the intake and is now hydro locked, you'll want to pull the plug and crank the engine to get the water out.  If you have no electrical now, there may be other issues and I would start by drying everything off and checking fuses as a start. 

Now if it starts but wont move, you probably have water in the CVT housing and there should hopefully be a plug to drain.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welcome!

Pull the spark plug(s) and crank the engine to make sure you flush out any water from the combustion chamber. Hydrolocking as Alex mentioned  can blow a headgasket, or worse, snap a connecting rod. Once you've made sure your combustion chamber is clear of water, you can replace the plugs . Also clean out the carb with some carb spray just in case any muck is in it,  I would also replace the air filter if it got soaked too.

 And you will want to drain the oil in case any water got in the crankcase, and run oil through it (not engine running) just poor oil in let it sit for awhile and drain it. ONLY if the oil is a milky/grey color. You will also want to be sure no water got into the gas tank so dump it and wash it out real good. let it dry out in the sun and put fresh gas with a new filter on it.

Alex summed everything up pretty good. I can't think of much else.

What model mule do you have, that might help with others helping you too.

 

I would also find a snorkel kit for it in case similar incidents occur in the future.

Edited by Travis
  • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Good luck with it!         Feel free to ask about any other problems you may have!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Did you get this machine Running? I have a 2015 Pro FXT Mule and I just locked it up this weekend. It stopped dead in high water. I had water in my airbox. I Pulled the plugs and I had water in one cylinder. I was able to suck most of it out. The machine will not turn over it just clicks. Any thought? What did you do? I know to flush and how. I'm just wondering about why I cant get it to crank.

Share this post


Link to post
Share on other sites

If not already mentioned/done.  Pull every connection you can see, flush with fresh water, dry off(I used a hair dryer) and fill with dielectric grease, then reconnect.  I did this one at a time.   Also, while you have the plugs out, spray WD-40 or your favorite lubricant into each cylinder.  This will lubricate the Cylinder n Rings and prevent corrosion from starting.  And don't forget to drain the front and back differential.  Is possible you got water in thru the vent lines if the water was deep enough.  A friend also had to pull the starter to clean it out.  Sat in the muddy water to long.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well Here is an update. I just got the Pro FXT mule back form the Dealer. Turns out a rod was bent. He drained the front diff oil, motor oil, replaced piston rod and bearings and of coarse the air filter. $2400 Runs like a champ!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Good to hear it's back up!  2400 seems a little steep, but i guess thats including labor etc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Forum Topics

    • Need advice on 4x4 Side by Sides

      Looking to buy at a USED Side by Side.  Problem is I don't know that much about them but here is what I know. I'm not a speed racer, it's low and slow for me but I need to get up and down some major hills.  We have used Yamaha Rhino's (450, 660 & 700) with good success on the ranch where we are hunting.  Kia. Mules need help getting up but The Honda Pioneer also needed help going up and are scary as hell coming down and dangerous in the mud coming down.  You are dead if you blow any of the corners.  The electric wouldn't go up the easy road, so the big hills are out of the question.  The Quads all do fine going up & down but I'm 70 yrs old and tired of muscling a Quad around. I think what I need is a 4x4 with a high/low range shifter & locker (like the Yamaha Rhino has).  The Honda is so nice to drive but dangerous coming down hill with no low range, do the newer ones have it?  Trying to find info but hard to wade through it all.  So what am I looking for (besides a Rhino). Lots of brands out there that I know nothing about: reliability?  prices?  HP, gearing, after market parts available, etc?  A few I never heard of before? Thanks for any/all help/advise/thoughts/etc   GTB

      By GoldToyBox, in UTV General Discussion

      • 1 reply
      • 105 views
    • Kawasaki 4010 (Gas) Revs/Puleses at top speed.

      Not sure I'm explaining that right. but,.. I'll start with some history.  I bought the 4x4 4010 mule with a bad motor.  I built the engine.  Bottom end up.  Fresh bearings, Pistons, etc.  Cranks up and runs with no issues.  However,.. doesn't seem to run faster than 20 mph and pulses at top speed like something is up with the governor.  It feels like its cutting back.  Climbing and pulling it seems to be fine,. It pulls hard and doesn't cut up.  But on the road flat out  Cuts back/Chugs/pulses/Revs.  Not sure where to start. Kinda tired of thinking about it. Any Ideas? Just a mention, I'm not trying to make it faster, just fixed.  25mph it good by me.  Hell,... for my purposes I'm fine with 20 mph as long as its' running properly.

      By brothaman, in Kawasaki UTV SxS Forum

      • 3 replies
      • 194 views
    • kaf620-e3 kawasaki mule side by side

      Hey all my mule runs great until it gets hot then  just quits. won't start back have to plug battery in to charge it up seems like the  battery doesn't recharge when it is running.

      By marypippin14, in UTV General Discussion

      • 5 replies
      • 170 views
    • Can a UTV Pass Through Water about 20inch Deep?

      They can pass desert and swamp, but can they pass the water about 20inch in depth? What damage will it cause to its suspension components like tie rod ends? Thanks.

      By jake gu, in UTV General Discussion

      • 1 reply
      • 192 views
×